Om

dsc_0075Välkommen till Bondstorp, 2,9 mil sydväst om Jönköping, ganska exakt 30 min resväg in till centrala stan om man kör genom Månsarp, Taberg och via Torsvik svänger ut på E4:an.

Almhill mäter ungefär 14*11 meter och är tre våningar högt, plus vind och källare. Eftersom huset byggdes tidigt 30-tal är också utrymmena på höjden ganska generösa. Från andra och tredje våningen ser man Rasjön som ligger nedanför samhället. Källaren mynnar i suterrängplan på baksidan.
Huset hade från början ett vattenburet värmesystem, men under det vilsna 70-talet, då oljepriserna sköt i höjden samtidigt som elpriserna förväntades vara låga för all tid och evighet, rev man ut hela värmesystemet och ersatte det med direktverkande elelement. Ni vet den sorten som bara har två lägen: kallt eller skållhett. Det fanns också en fungerande eldstad i hallen och en luftvärmepump.

Antalet rum angavs i prospektet som 15, men då tror jag man räknat med några rum i källaren också. Förutom de två salongerna på plan 1 och 2, är det dock ganska små rum, så en och annan vägg kommer att få ryka framöver. Köket är till skillnad från större delen av huset nygjort, ljust och fräscht. Resten av huset varierar men övervägande centrala utrymmen bär gissningsvis färger från 90-talet. Den ena salongen präglas bl a av en leverröd bröstpanel, medan motsvarande utrymme en trappa ner hade en grön. Tapeter och väggar gick i olika gula nyanser i stora delar av huset. Det skulle vara intressant att få veta hur det såg ut original.
Mitt i huset finns trappa, från källarplan till vind, men det finns också en trappa mellan källare och de två första planen i anslutning till köket.

Tomten mäter över 4000 m2 och består av både gräsmatta, stenläggning, buskage, ängsmark och några numera ansade och utrensade träd.

Lämna en kommentar